Interview sportfysiotherapeut Falk Louwers

Interview sportfysiotherapeut Falk Louwers, 14 augustus 2019

Wij meldde het al eerder op onze website, maar nu hebben wij ook een mooi interview met sportfysiotherapeut Falk n.a.v. zijn overstap naar PSV!  U leest het hier hieronder:

 

Wij zijn erg trots op Falk, onze sportfysiotherapeut en tevens mede praktijkeigenaar bij Fysiotherapie Rinus Louwers in Deurne en Bakel. Falk is jarenlang de sportfysiotherapeut bij zowel de jeugd als het 1e elftal van VVV-Venlo geweest. Afgelopen transferperiode maakte hij de overstap naar PSV Eindhoven, waar hij zowel op carrière als sportief gebied een zeer mooie stap maakt. Falk zet zich altijd enorm in voor zijn voetbalelftallen en weet vanuit zijn verleden als voetballer precies wat een (prof)voetballer nodig heeft aan fysiotherapeutische zorg en begeleiding. Hij geeft een kijkje in de keuken hoe het is om als sportfysiotherapeut te werken bij een topvoetbalclub en hoe hij daar terecht is gekomen.

 

Jeugdteam VVV-Venlo

Falk heeft zelf als voetballer gespeeld bij de jeugdelftallen van VVV-Venlo en daarna in het beloftenelftal van van FC Eindhoven. Met een vader als (sport)fysiotherapeut zou je denken dat de keuze om dezelfde route te bewandelen eenvoudig gemaakt is. Toch waren er wat twijfels; “In eerste instantie twijfelde ik tussen sportarts of sportfysiotherapeut. Uiteindelijk is de keuze gevallen op sportfysiotherapeut. De reden hiervoor was dat je tijdens een revalidatie veel intensiever werkt met de sporter, dan wanneer je een sportarts bent. Je ziet de sporter dagelijks in plaats van wekelijks of zelfs maandelijks. Uiteindelijk bleek het een goede keuze. Als sportfysiotherapeut weten veel voetballers, maar net zo goed andere sporters mij te vinden.  Ik denk dat dit komt door mijn eigen sportmentaliteit. Hierdoor weet ik precies wat sporters nodig hebben en hoe ik ze kan helpen.” 

 

Wie zijn lichaam kent, heeft de toekomst

Falk doorliep als fysiotherapeut deels dezelfde weg die hij als jonge voetballer ook doorliep, zijn carrière als sportfysiotherapeut begon immers bij de jeugd van VVV-Venlo. Als voetballer haalde hij het 1e elftal van VVV- Venlo niet, maar als sportfysiotherapeut ondervond hij wel duidelijk de verschillen tussen jeugd en volwassen voetballers.

“Bij een jongere speler is er nog veel sprake van klachten in combinatie met groei en daarbij spelen hormonale ontwikkelingen zowel fysiek als mentaal een enorme rol. Jongeren kennen hun eigen lichaam nog niet zo goed als een volwassene, waardoor ze vaak de grens van hun eigen kunnen opzoeken. Dit kan gepaard gaan met allerlei blessures. Dit is waar ik als sportfysiotherapeut in beeld kom.  Oefeningen voor herstel en voor bevordering zijn erg belangrijk geworden, net als dat clubs/fysiotherapeuten steeds meer bezig zijn met het op de juiste manier aanbieden van krachttraining voor de jeugd. Hoe sneller een jeugdspeler zijn eigen lichaam leert kennen, des te beter.  

Het aanstellen van de juiste mensen/trainers met elk hun expertise in de opleiding van de jeugd, is hierin erg belangrijk.  Zowel ik, als sportfysiotherapeut, als de trainers en de speler zelf, dragen een steentje bij aan een “blessurevrije” toekomst van een speler. 

 

Overstap van VVV-Venlo naar PSV

In Juni maakte Falk de overstap van de nr. 12, VVV Venlo naar de nr. 2 uit de eredivisie, PSV Bij de club uit eindhoven krijgt hij te maken met (nog) betere spelers, hogere salarissen, Europees voetbal en (de verwachting) dat je om prijzen speelt. Niet alleen de verwachtingen van de club zijn hoger, maar zijn rol al sportfysiotherapeut verandert ook; “Bij een club als VVV-Venlo heb je minder middelen en werk je samen met minder stafleden. Waar ik bij VVV-Venlo nog zaken buiten de behandelingen kon regelen voor de spelers, is dat bij PSV niet meer zo. PSV geeft therapeuten veel meer de tijd om kwalitatief goed te werken. Dit komt omdat er een heel team aan sportfysiotherapeuten klaar staan en dat overige professionals andere zaken voor de spelers kunnen regelen. Hierdoor staat de de behandeling absoluut op de eerste plek.”

 

De rol van sportfysiotherapeut binnen een betaalde voetbalorganisatie

“Los van het feit dat er meer van een speler verwacht wordt bij een team wat om de prijzen en Europees voetbal speelt, blijf je zowel bij PSV als VVV-venlo te maken hebben met topsporters. Ondanks dat PSV door bijvoorbeeld Europees voetbal meer wedstrijden speelt en de spelers hierdoor vaker en meer moeten herstellen, voelt een speler bij een club als VVV-Venlo deze druk misschien wat meer om boven de degradatiestreep te blijven. Ook deze spanningen kunnen invloed hebben op het herstel van een speler.  Bij beide clubs heb je te maken met spelers die uitkomen voor hun land, al is dat bij PSV natuurlijk nog net iets meer. 

Als sportfysiotherapeut heb je dus bij elke topsportorganisatie te maken met verschillende factoren waar je op moet kunnen inspelen. Mijn rol verandert zeker, maar uiteindelijk gaat het erom wat de spelers nodig hebben en hoe ik ze kan helpen.”

 

Voetbal is een contactsport – kans op sportblessures is groot!

“Voetbal is een contactsport en dus is er veel kans op sportblessures. Denk bijvoorbeeld aan enkelklachten of bovenbeenklachten die ontstaan door een tackle of duel met een tegenstander. Daarnaast worden spelers in het hedendaagse voetbal steeds meer getriggerd om grenzen te verleggen zodat ze sterker, sneller en beter zullen presteren. Echter, soms geeft het lichaam een grens aan waardoor er een blessure kan ontstaan of insluipen.” 

 

Bij PSV monitoren wij alles!

“Bij PSV wordt er van alles gemonitord. Zo werken we met dagelijkse vragenlijsten, meten we de hartslag van spelers en worden ze gevolgd door een GPS systeem. Daarnaast heeft elke speler een aangepast voedingsschema. eHealth maakt het steeds makkelijker en inzichtelijker om te kijken wat een speler nodig heeft en er komen steeds meer meetinstrumenten bij. Bij PSV kunnen we hierdoor optimaal trainen, zodat er het maximale uit elke speler kan worden gehaald.  Hoe meer data er beschikbaar komt de komende jaren, hoe persoonlijker, en uiteindelijk beter, het programma voor een speler bepaald kan worden. Als fysiotherapeut kun je hierdoor steeds beter preventief behandelen en uiteindelijk is en blijft dat beter dan genezen!”

 

Werken met je handen

Naast zijn rol als sportfysiotherapeut bij PSV is Falk samen met zijn vader en broer mede praktijkeigenaar van Fysiotherapie Rinus Louwers. “Dit zorgt ervoor dat mijn agenda altijd goed gevuld is, maar ik vind het allemaal erg leuk en het valt tot nu toe nog goed te combineren. Bij Fysiotherapie Rinus Louwers staat de patiënt absoluut op 1. Onze kracht ligt in het feit dat wij altijd elke patiënt ook buiten de behandelingen om willen helpen. Ook als dit betekent dat wij misschien niet direct het juiste adres zijn voor de klachten. Persoonlijke zorg blijft bij Fysiotherapie Rinus Louwers erg belangrijk.  Daarnaast staan wij in de regio er om bekend dat wij nog steeds daadwerkelijk ‘behandelen’. Het werken met onze handen blijft hierin de belangrijkste factor.” 

“Een echt kenmerk voor een goede therapeut is er  naar mijn idee niet. Uiteindelijk bepaalt een patiënt wie hij of zij echt een goede therapeut vindt. Is de patiënt in zijn of haar gedachten goed geholpen door een fysiotherapeut? Zo ja, goed gedaan. Doe je dat bij al je patiënten dan ben je een goede fysiotherapeut. Uiteindelijk denk ik dat we het bij Fysiotherapie Rinus Louwers ,met alleen al op qualiview meer dan 900 beoordelingen met een 9 gemiddeld, erg goed doen!”

 

Tips van Falk voor alle prof en amateur sporters

“Leer je eigen lichaam zo goed mogelijk kennen; wat kun je wel doen, wat moet je niet doen, hoe reageer je op bepaalde behandelingen en wat doet voeding, supplementen, oefeningen, en trainingen met je lichaam. Hoeveel rust heb je nodig in bepaalde situaties en neem je überhaupt wel voldoende rust om te herstellen…  Zodra jij je lichaam goed hebt leren kennen, zul je zien dat je minder vaak geblesseerd bent of sneller zult herstellen.”

Binnen het jeugdvoetbal blijft er een ‘discussie’ over het belang van wel of niet rekken tijdens een warming-up bij (jeugd)voetballers; “Er zijn verschillende manieren en verschillende doelen die je hebt als het gaat om rekken. Zo kun je statisch rekken om de lengte van de spieren te bevorderen. Dit helpt vooral als je dit periodiek herhaald in de ochtend en de avond.  Een warming-up is er om voetballers mentaal en fysiek voor te bereiden op een training of wedstrijd. Hier kan dynamisch rekken zeker een rol spelen. Echter hoeft dit niet perse te worden toegevoegd.”  

 

Wij wensen Falk veel succes met PSV dit seizoen!

Terug naar nieuwsberichten
Terug naar nieuwsberichten