Kun je jouw gewrichten slecht bewegen?

Bij de Orthopedisch Manueel Therapeut kun je terecht voor de behandeling van veel verschillende klachten. Orthopedische Manuele Therapie is met name geschikt voor het behandelen van klachten die naast pijn, samen gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. Het effect van manuele therapie merk je normaal gesproken direct; jouw houding en de functie van uw gewrichten voelen duidelijk beter aan en het bewegen gaat je stukken makkelijker af.

FotoFluvius-LouwersBehandeling-20180511-013

Wat is orthopedische manuele therapie?

Het verschil met manuele therapie is dat er bij manuele therapie getracht wordt de te behandelen afwijking(en) in één zitting middels manipulatie te verhelpen. Indien dat niet lukt of als jouw klachten blijven aanhouden, wordt in een volgende zitting de manipulatie nog eens herhaald met dezelfde of een andere handgreep. Bij orthomanuele therapie werken wij anders. Je komt niet terug om dezelfde functiestoornis te laten behandelen, maar om een verdere correctie te ondergaan, geen herhaling van de vorige behandeling dus. Het is een zachtere behandelmethode, waar er niet gekraakt wordt.

 

Bij welke aandoeningen kan orthopedische manuele therapie uitkomst bieden? 
Je kunt met veel lichamelijke klachten naar een Orthopedisch Manueel Therapeut. Maar met name bij onderstaande klachten kun je beter naar een Orthopedisch Manueel Therapeut of een manueel therapeut dan een reguliere fysiotherapeut:

  • Wanneer je hoofd- en nekpijn hebt die gepaard gaan met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;

  • bij nek- en schouderklachten waarbij je uitstraling hebt tot in de armen;

  • klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn;

  • je hebt lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen;

  • bij bepaalde vormen van duizeligheid waar je met name last van krijgt wanneer je jouw nek beweegt;

  • kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten.

Of orthopedische manuele therapie ook jouw klacht verhelpen, moet blijken tijdens de screening en / of de intake en het onderzoek maar is tevens afhankelijk van jouw eigen inzet.

Orthopedisch Manuele Therapie bij Fysiotherapie Louwers

In onze praktijk zijn meerdere (orthopedisch) manueel therapeuten werkzaam. Na de studie fysiotherapie is de therapeut opgeleid tot Master Orthopedische Manuele therapie. Allen staan geregistreerd in het Centraal Kwaliteitsregister (CKR) Fysiotherapie en zijn fysiotherapeuten die voldoen aan de door het KNGF gestelde kwaliteitseisen en eisen van De Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT). Deze registratie verzekert je dat de manueel therapeut de meest actuele kennis en vaardigheden in huis heeft door het volgen van verplichte bij- en nascholing. Daardoor kun je er zeker van zijn dat je bij een door de KNGF / NVMT erkende manueel therapeut altijd behandeld door iemand die ter zake kundig is.

 

Verwijzing en vergoeding

Sinds 1 januari 2006 kunt u zonder verwijzing van de (huis)arts naar een manueel therapeut.
Ook al is wettelijk bepaald dat u geen verwijzing meer nodig heeft, zijn er een aantal zorgverzekeraars die in hun polisvoorwaarden hebben opgenomen dat u wel een verwijzing nodig heeft om de intake, onderzoek en behandelingen vergoed te krijgen. Voor aandoeningen die op de chronische lijst staan is altijd een verwijzing noodzakelijk.

Per 1 januari 2004 is fysiotherapie (en zijn specialisaties) voor het grootste deel uit de basisverzekering gehaald. Dat betekent dat je in de meeste gevallen aangewezen bent op jouw aanvullende verzekering. De zorgverzekeraars hebben verschillende polissen voor de aanvullende verzekeringen uitgegeven. Het is raadzaam na te gaan hoe u verzekerd bent en welke vergoeding voor manuele therapie is opgenomen in jouw polis. Het tarief voor manuele therapie ligt vaak hoger dan voor algemene fysiotherapie.

nekklachten Fysiotherapie Louwers

Onze orthopedisch manueel therapeuten kunnen je helpen bij jouw klacht:

Neem contact met ons op