Heb je last van oedeem (vochtophopingen)?

FotoFluvius-LouwersBehandeling-20180511-013

Wat is oedeem therapie?

Wat is oedeem?

Oedeem is een vochtopeenhoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.

Oedeem gaat niet vanzelf over. Als je denkt dat er bij jou oedeem ontstaat, neem dan direct contact op met jouw huisarts of specialist. In overleg besluit je of er verder onderzoek en/of behandeling gewenst is. Je kiest dan voor een behandelaar die terzake kundig is. Jouw oedeem fysiotherapeut behandelt niet alleen het lymfoedeem adequaat maar is tevens een deskundige op het gebied van bewegen en houding.

Er zijn verschillende soorten oedeem

 • Lymfoedeem (nadat lymfklieren verwijderd zijn door een operatie, of aangeboren)
  • primair lymfoedeem (is een aangeboren aandoening, a.g.v. onvoldoende aangelegd of niet goed functionerend lymfsysteem)
  • secundair lymfoedeem (beschadiging van lymfevaten a.g.v. b.v. een operatie of als complicatie van
   bestraling)
  • Tertiair oedeem (a.g.v. bestraling en/of chemotherapie of medicijnen)
 • Traumatisch oedeem (a.g.v. een ongeval)
 • Veneus oedeem (a.g.v. van trombose of operatie van bloedvaten)
 • Lipoedeem (ongelijke vetverdeling over het lichaam, oorzaak is niet bekend)

 

Oedeem Therapie bij Fysiotherapie Louwers

Behandelingsmogelijkheden

De behandeling door de oedeemfysiotherapeut bestaat uit:

 • Compressietherapie: Om de afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren zal er in de meeste gevallen gebandageerd worden. Deze bandages zijn vervelend maar een belangrijk onderdeel van de therapie. Als het overschot aan vocht weg is zal er meestal een therapeutisch elastische kous worden aangemeten om het effect van de therapie te behouden.
 • Manuele lymfedrainage: Dit is een massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van lymfevocht en het bevorderen van de functie van niet-aangedane lymfevaten c.q. knopen.
 • Oefentherapie: In veel gevallen bestaat er naast het lymfoedeem ook een bewegingsbeperking in het operatiegebied. Ook kan bewegingsomvang en spierkracht afgenomen zijn, mede door het lymfoedeem. Door de oefeningen die je krijgt van jouw oedeemfysiotherapeut kun je de functie van uw ledemaat verbeteren. Op www.lymfoedeem.nl staan filmpjes die helpen om de oefeningen goed uit te voeren. Er zijn 3 verschillende filmpjes, oefeningen algemeen, oefeningen staand voor het been en oefeningen liggend voor been en arm.
 • Ademtherapie: Specifieke oefeningen met betrekking tot uw ademhaling verbeteren de afvoer van lymfevocht.
  Voorlichting: je wordt voorgelicht over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Dit zijn zaken waarmee jezelf aan de slag kunt gaan. Tevens word je begeleid in het opbouwen van jouw dagelijkse activiteiten.
 • Lymftaping: Hierbij wordt gebruikt gemaakt van een specifieke tape die een liftende werking heeft. Hierdoor kan de onderhuidse circulatie verbeteren en de afvoer van lymfevocht bevorderd worden.
oedeem therapie

Onze oedeemtherapeut kan je helpen bij jouw klacht:

Neem contact met ons op