Last van je rug, nek of schouders?

Heb je last van jouw gewrichten en heb je daardoor moeite met bewegen? Dan kan manuele therapie uitkomst bieden. De manueel therapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut. Hij of zij beweegt gewrichten op een bepaalde manier waardoor de beweeglijkheid van vergroot wordt.

nekklachten Fysiotherapie Louwers

Wat is manuele therapie?

De manueel therapeut maakt gebruik van specifieke technieken die in de wervelkolom en gewrichten worden toegepast. De technieken zijn erop gericht de gewrichten beter te laten functioneren en uw houding en bewegingen te verbeteren. De gewrichten worden tijdens de behandelingen sneller bewogen, waarbij u een knappend of krakend geluid hoort. De effecten van manuele therapie zijn direct merkbaar, jouw gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker. Tevens merk je dat de pijn minder wordt.

 

Bij welke aandoeningen kan manuele therapie uitkomst bieden? 

Manuele therapie kan uitkomst bieden bij verschillende aandoeningen aan jouw gewrichten. Meest voorkomende klachten die door een manueel therapeut behandeld kunnen worden:

  • Nek en schouderklachten met uitstraling naar de armen
  • Hoofdpijn met uitstraling naar de nek en het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Lage rugklachten met uitstraling naar de benen
  • Kaakklachten met uitstraling naar de nek
  • Bewegingsklachten, door gewrichten die pijn doen
  • Bepaalde vormen van duizeligheid
  • Heupklachten

Of manuele therapie ook jouw klacht verhelpt, moet blijken tijdens de screening en / of de intake en het onderzoek maar is tevens afhankelijk van jouw eigen inzet.

Manuele therapie bij Fysiotherapie Louwers

In onze praktijk zijn meerdere (orthopedisch) manueel therapeuten werkzaam. Na de studie fysiotherapie is de therapeut opgeleid tot Master Orthopedische Manuele therapie. Allen staan geregistreerd in het Centraal Kwaliteitsregister (CKR) Fysiotherapie en zijn fysiotherapeuten die voldoen aan de door het KNGF gestelde kwaliteitseisen en eisen van De Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT). Deze registratie verzekert je dat de manueel therapeut de meest actuele kennis en vaardigheden in huis heeft door het volgen van verplichte bij- en nascholing. Daardoor kun je er zeker van zijn dat je bij een door de KNGF / NVMT erkende manueel therapeut altijd behandeld door iemand die ter zake kundig is.

 

Verwijzing en vergoeding

Sinds 1 januari 2006 kun je zonder verwijzing van de (huis)arts naar een manueel therapeut.
Ook al is wettelijk bepaald dat je geen verwijzing meer nodig heeft, zijn er een aantal zorgverzekeraars die in hun polisvoorwaarden hebben opgenomen dat je wel een verwijzing nodig heeft om de intake, onderzoek en behandelingen vergoed te krijgen. Voor aandoeningen die op de chronische lijst staan is altijd een verwijzing noodzakelijk.

Per 1 januari 2004 is fysiotherapie (en zijn specialisaties) voor het grootste deel uit de basisverzekering gehaald. Dat betekent dat u in de meeste gevallen aangewezen bent op uw aanvullende verzekering. De zorgverzekeraars hebben verschillende polissen voor de aanvullende verzekeringen uitgegeven. Het is raadzaam na te gaan hoe u verzekerd bent en welke vergoeding voor manuele therapie is opgenomen in uw polis. Het tarief voor manuele therapie ligt vaak hoger dan voor algemene fysiotherapie.

FotoFluvius-LouwersBehandeling-20180511-010

Onze manueel therapeuten kunnen je helpen bij jouw klacht:

Neem contact met ons op