Bekkenfysiotherapie richt zich op zowel mannen als vrouwen met klachten in het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem. De bekkenbodem is een spierlaag onder in het bekken die de buikorganen draagt, zorgt voor openen en sluiten van de bekkenuitgangen (plasbuis, vagina, anus) en tevens bijdraagt aan de stabiliteit van het bekken. De bekkenbodem heeft een belangrijke functie bij plassen, ontlasten, vrijen, zwangerschap, houding en beweging.
Is bewegen pijnlijk nu je zwanger bent? Heb je problemen met plassen, poepen of vrijen? Wat voor klachten je ook hebt; bekkenfysiotherapie kan je helpen.
Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenklachten
Bekkenfysiotherapie kan een oplossing zijn bij de volgende klachten:
- Plasklachten: ongewild urineverlies, vaak plassen, terugkerende blaasontstekingen, je kunt niet goed uitplassen.
- Ontlastingsklachten: ongewild verlies van windjes of ontlasting, moeite met ophouden, aambeien, pijnlijke ontlasting, moeizaam kwijt kunnen van ontlasting.
Verzakkingsklachten van blaas, baarmoeder of darmen: zwaar gevoel vaginaal of onderbuik, onverklaarbare lage rugklachten. - Klachten rondom zwangerschap: bekkenpijn, stuitklachten, moeilijke ontlasting, urineverlies, rectus diastase.
- Seksuele klachten: pijn bij het vrijen, onvoldoende opwinding/zin, erectieproblemen.
- Pijnklachten: pijn in onderbuik, lies, rond de anus of geslachtsdelen.
- Bekkenpijn, onderrugpijn en stuitklachten.
- Operaties in onderbuik en/of bekken: hierbij kunnen we begeleiden
Mocht u zich herkennen in deze klachten, neem dan contact op met onze praktijk. Dit kan met én zonder verwijzing van huisarts of specialist.
Behandeling van bekkenklachten
Na deskundig uitvragen en een gericht onderzoek wordt, indien nodig in samenwerking met manueel therapeut, sportfysiotherapeut een behandelplan* opgesteld. Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn en de best mogelijke zorg te bieden werken we nauw samen met verschillende specialisten zoals: verloskundigen, huisartsen, gynaecologen, chirurgen, urologen en MDL-artsen.
*Binnen de behandelplannen kunnen van de volgende methode gebruik worden gemaakt: methode Cecile Röst, triggerpointbehandeling, Maple (biofeedback en FES), NIMOC (Non invasive Mobilisation of the Os Coccygeus)
Vergoedingen
De bekkenfysiotherapeutische behandeling van urineverlies wordt vergoed uit de basisverzekering, echter is bij sommige zorgverzekeraars daarvoor een verwijzing van een arts of specialist naar de bekkenfysiotherapeut nodig. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden. Vergoedingen uit de basisverzekering maken aanspraak op uw eigen risico.
