De effecten van craniofaciale fysiotherapie

De effecten van craniofaciale fysiotherapie, 11 oktober 2021

Melissa Munsters-Baltussen blijft zich graag verdiepen in haar vak.. Na haar studie als fysiotherapeut wilde ze haar kennis verbreden en een verdiepingsslag maken. Ze koos voor  manuele therapie met craniofaciale fysiotherapie als specialisme. In dit interview vertelt Melissa meer over haar opleiding en wat craniofaciale fysiotherapie allemaal precies inhoudt.

“Ik wilde een verdiepingsslag maken”

“In 2014 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut. Ik wilde een verdiepingsslag maken in mijn vakgebied en heb na twee jaar algemene fysiotherapie ervoor gekozen om de opleiding tot manueel therapeut te volgen in Utrecht. Hier kreeg ik de keuze tussen de modules bekkenfysiotherapie of kaak/craniofaciale fysiotherapie. Ik heb voor kaakfysiotherapie gekozen. Het craniofaciale stukje heeft mij altijd al aangesproken. Ik heb mezelf goed ontwikkeld in het behandelen van klachten rondom de nekregio en de kaak is daar een aangrenzende regio van. Nekproblemen kunnen de kaakregio beïnvloeden en visa versa. Een mooie combinatie dus, om beide regio’s met bijbehorende klachten te kunnen behandelen.

Waarom craniofaciale fysiotherapie bij Fysiotherapie Rinus Louwers?

“De Craniofaciale fysiotherapeut gaat verder waar de algemene fysiotherapeut stopt. Craniofaciale fysiotherapie begint vanaf de bovenrug naar de aangrenzende regio, het hoofd-, nek- en halsgebied, waarbij aandacht is voor behandeling ook boven de eerste nekwervels. Op het moment dat je mensen met nek- en cranioklachten ziet, kom je veel spanningsgerichte problematiek tegen. Hier spelen vaak mentale factoren een rol, zoals stress en dat vind ik een belangrijk onderdeel om mee te nemen in de behandeling. Indien nodig verwijs ik mensen door naar een andere zorgverlener als spanningsgerichte problematiek een dominante oorzaak van de klacht is. Vanaf september 2021 ben ik de cursus tot mindful fysiotherapeut gestart en krijg ik zelf meer tools deze problematiek mee te nemen in de behandeling. Mindfulness kan patiënten onder andere rust geven en ze helpen uit de maatschappelijke hektiek te komen.”

Wat voor klachten passen bij craniofaciale fysiotherapie?

“Als craniofaciaal fysiotherapeut krijg ik te maken met allerlei klachten in het hoofd- en halsgebied. Ik behandel veel patiënten met kaakpijn, een knappend kaakgewricht, zenuwpijnen in het gezicht, langdurige hoofdpijn en/of langdurige nekklachten. Het kan zijn dat iemand chronische nekklachten heeft waarvan de oorzaak niet in de nek ligt, maar meer in het craniofaciale stuk.  Op het moment dat je beide regio’s behandelt krijg je vaak meer grip op de chronische klachten. Een goed voorbeeld zijn hoofdpijnklachten. Soms is iemand al door een KNO-arts of neuroloog onderzocht en is de oorzaak niet duidelijk geworden.  Achteraf blijkt het dat de hoofdpijn ontstaat door bijvoorbeeld het tandenknarsen en de kaken die stevig op elkaar worden gezet. Intern krijg ik van mijn collega’s veel doorverwijzingen van patiënten met chronische hoofd- en nekklachten, waar ik als specialistisch fysiotherapeut dan naar kijk.

Om onze kennis op dit gebied te verbreden hebben we de samenwerking opgezocht met verschillende disciplines, waaronder tandartsen. We verwijzen naar elkaar en delen kennis en informatie.”

Hoe ziet het behandeltraject er uit bij craniofaciale fysiotherapie?

“Het behandeltraject is voor iedereen uniek. In sommige gevallen geef ik alleen maar informatie, adviezen en oefeningen mee. Een groot deel kan daarmee al uit de voeten. In andere gevallen worden manuele verrichtingen uitgevoerd om invloed te krijgen op de klachten. Zijn er factoren die de klachten in stand houden, door bijvoorbeeld een privé situatie met spanningen die als trigger dienen? Dan kan het zijn dat het behandeltraject wat langer duurt. Hoe meer negatieve factoren hoe langer het kan duren.”

Duizeligheidsklachten

Bij craniofaciale klachten komt het symptoom duizeligheid vaak voor. Daarom heb ik sinds 2020 als aanvulling op mijn specialisme een cursus duizeligheid gevolgd. Hierdoor kan ik alle vormen van duizeligheid behandelen welke binnen het fysiotherapeutische domein vallen. Ik blijf mij zoveel mogelijk verdiepen in het hoofd-, nek- en halsgebied. Een regio waar nog veel winst is te behalen binnen de fysiotherapie”

Terug naar nieuwsberichten
Terug naar nieuwsberichten